Періодонтит: види, причини, методи лікування
Періодонтит: види, причини, методи лікування

Періодонтит це запалення періодонту, сполучної тканини, що оточує корінь зуба й утримує його в щелепі. Гострий запальний процес супроводжується болісними відчуттями, підвищенням температури, зуб починає хитатись. Хронічний періодонтит небезпечний тим, що поступово руйнується корінь зуба, можливе поширення запалення на кісткову тканину щелепи. Якщо вчасно не провести лікування періодонтиту, зуб можна втратити. Інфекція може поширюватись з кровотоком та провокувати низку небезпечних захворювань серця, нирок, суглобів тощо.

Класифікація періодонтиту

Періодонтит класифікують за різними ознаками:

  • за походженням – інфекційний, травматичний та медикаментозний (алергічний);
  • за локалізацією запального процесу розрізняють крайовий та апікальний періодонтит;
  • за особливостями перебігу – гострий (серозний, гнійний) та хронічний періодонтит (фіброзний, гранулюючий, гранулематозний).

Інфекційний періодонтит найчастіше розвивається як ускладнення інших стоматологічних хвороб (карієсу, пульпіту, парадонтиту). Поширення інфекції через кореневий канал або з боку ясен викликає запалення періодонту. Іноді джерелом інфекції є інші органи, наприклад, гайморові пазухи. Спровокувати травматичний періодонтит може удар в область щелепи, надмірне навантаження на зуб, невдале хірургічне втручання. Гострий медикаментозний періодонтит виникає внаслідок місцевого подразнення сильнодіючими медикаментами, пломбувальними матеріалами, а також індивідуальної алергічної реакції на деякі ліки.

Зазвичай запалення починається з тканин навколо верхівки кореня (верхівковий або апікальний періодонтит), зрідка – з краю ясен (крайовий). Коли запальна рідина не має відтоку, виникає виражений набряк та інтенсивний біль, розвивається гострий періодонтит. У рідкісних випадках, коли можливий відтік запальної рідини, розвивається хронічний періодонтит. Його симптоми зазвичай менш виражені, тому пацієнт тривалий час не помічає небезпеки та не поспішає пройти лікування періодонтиту, який може перейти у більш складну та небезпечну форму.

Хронічний та гострий періодонтит мають свої різновиди:

  • гострий серозний періодонтит – початкова стадія, біль ниючий, локалізований навколо хворого зуба, запальна рідина водяниста, не містить гною;
  • гострий гнійний періодонтит – ускладнена форма, біль пульсуючий, посилюється при найлегшому дотику до зуба, болить уся щелепа;
  • хронічний фіброзний періодонтит має слабко виражені симптоми, практично не викликає скарг;
  • гранулюючий супроводжується дискомфортними відчуттями, слабким болем, набряком ясен, поступовим руйнуванням кореня. Можливе періодичне утворення свища – каналу, що проходить від зубного кореня через тканини щелепи та ясна;
  • гранулематозний періодонтит супроводжується утворенням біля кореня гранульом – своєрідних мішечків з молодої сполучної тканини, у яких накопичуються продукти розпаду клітин, гній. Від попереднього виду відрізняється обмеженим вогнищем запалення, що утворене гранулюючою тканиною. Якщо не проводиться лікування періодонтиту, гранульома збільшується та перетворюється на кістогранульому або кісту, для видалення яких необхідне хірургічне втручання.

Періодонтит у дітей буває гострим та хронічним, вражає як молочні, так і постійні зуби, у будь-якому випадку необхідне лікування періодонтиту. При ураженні тканин навколо молочних зубів можуть загинути зародки постійних зубів.

Методи лікування

При періодонтиті застосовуються консервативні та хірургічні методи лікування. Лікуванню передує первинна консультація, огляд, КТ знімок.

Гострий гнійний періодонтит чи серозна форма лікуються консервативним шляхом під анестезією:

  • препарується коронкова частина зуба, забезпечується ендодонтичний доступ до каналів;
  • видаляється пульпа, виконується ретельна чистка каналів та обробка антисептиками, ультразвуком з метою дезінфекції;
  • встановлюється тимчасова пломба;
  • проводиться комплексне медикаментозне та фізіотерапевтичне, апаратне лікування, спрямоване на подолання запалення, відновлення кісткової тканини, якщо вона почала руйнуватись;
  • після припинення запалення виконується пломбування каналів та відновлення коронки зуба.

Основними показаннями до хірургічного втручання є:

  • запущений хронічний періодонтит, що супроводжується значною резорбцією кореня (втратою кісткової тканини);
  • гранулематозний періодонтит, ускладнений утворенням кістогранульом, кіст;
  • періодонтит постійних зубів у дітей у поєднанні з непрохідністю кореневих каналів, що унеможливлює ендодонтичне лікування.

Різновиди хірургічного лікування:

  • видалення верхівки кореня, (великі гранульоми, кісти видаляються разом з ураженою частиною кореня). Доступ здійснюється через розріз ясен. Таке лікування періодонтиту дозволяє зберегти зуб;
  • повне видалення зуба. Найбільш радикальний метод, до якого вдаються у безнадійних випадках, коли корінь практично повністю зруйнований та відновити кісткову тканину неможливо.

Переваги лікування періодонтиту в клініці Діамант

У клініці Діамант періодонтит у дітей та дорослих лікують спеціалісти високої кваліфікації із застосуванням передового обладнання:

  • обстеження, обробка, пломбування кореневих каналів здійснюється під мікроскопом;
  • ультразвуковий апарат VECTOR з унікальними насадками забезпечує ретельне очищення та дезінфекцію під’ясенної частини зуба без травмування здорових тканин;
  • устаткування KaVo з перлострумінними пародонтологічними насадками також дозволяє виконати очищення ефективно та водночас бережно.

Зусилля спеціалістів у поєднанні з передовими технологіями допомогають врятувати зуб навіть у дуже складних випадках.