Види та класифікація знімних зубних протезів
Види та класифікація знімних зубних протезів

Протезування зубів стало найбільш поширеною процедурою, що здійснюються в стоматології. Ці конструкції, дають можливість відновити зовнішній вигляд зубів і їх основні функції. Можна замінити як один зуб, так і цілий ряд.

До основних причин втрати зубів можна віднести такі фактори, як відсутність правильного догляду пацієнта, генетична схильність або травмування тканин.

При втраті зуба можуть виникнути серйозні проблеми. Спочатку сусідні зуби починають зміщуватися, відбувається функціональне навантаження, яке призводить розвитку захворювань зубів або відмирання тканини.

У стоматологічній медицині сьогодні існують різні види протезування зубів. Найбільш поширеними є змінні конструкції. До головних плюсів можна віднести:

  • Ефективні при дефектах зубного ряду.
  • Можна швидко відновити жувальні функції.
  • Повертаються естетичний вигляд.
  • Доступна вартість.
  • Протези зубів можна легко замінювати і вони підлягають корекції та заміні.

Стоматологія Діамант у місті Тернополі пропонує своїм пацієнтам якісне протезування за доступними цінами. Наші фахівці володіють належним досвідом і кваліфікацією, що дозволяє організувати індивідуальний підхід.

Види змінних зубних протезів

Існують різні характеристики зубних протезів, що розрізняються за будовою, кріпленням, товщиною. Залежно від стану ротової порожнини клієнта та загального стану здоров’я, можна запропонувати один з видів знімного протезування. На консультації стоматолог клініки Діамант детально розповість про особливості кожного з них.

Знімні протези прийнято ділити на:

  • повні – встановлюються пацієнтам з повною відсутністю власних зубів. Наслідком відсутності кісткової тканини зуба є те, що втрачається нормальна функція жування. Заміна конструкції відбувається раз в 3 роки.
  • часткові – встановлюються пацієнтам, при наявності 1 або більше своїх зубів. Ці зуби послужить опорою, що дозволяє розподілити жувальну навантаження. Основною перевагою часткового протезування є те, що тканини ясен менше пошкоджуються і не виникають болючі відчуття під час жування.

Знімні конструкції для протезування бувають:

  • виготовлені з акрилової пластмаси. Можуть бути повними і частковими. Базис знімною конструкції виконують у природних відтінках, щоб вони відповідали природному кольору ясен пацієнта. Повні протези фіксуються замикаючим клапаном. Часткові знімні протези фіксують за допомогою кламерів, своєрідних гачків з дроту, які охоплюють опори, збережені зуби. До мінусів протезування пластиковими конструкціями відносять великий розмір протеза, довгий період звикання, не міцну фіксацію на нижній щелепі. Базис пластикової конструкції зачіпає смакові рецептори, що призводить до погіршення мови, зміни смакових відчуттів при прийомі їжі, поки пацієнт не звикне до протезу;
  • Нейлонові – гіпоалергенний вид, що застосовується в основному при одиничному і часткову відсутність зубів. У порівнянні з пластиковим, нейлонове протезування виглядає більш естетично. Зубні протези з нейлону м`які та відрізняються своєю комфортністю по відчуттях пацієнта. До недоліків такого протезування відносять хворобливі відчуття, які супроводжують пережовування їжі та швидке просідання протезів;
  • Бюгельні – складаються з металевого каркаса. На ньому встановлено нейлоновий базис або рожева пластмаса з закріпленими штучними зубами. Такі знімні зубні протези використовуються коли зуби відсутні частково. Бюгельні знімні конструкції заповнюють жувальну функцію краще пластикових і нейлонових. До того ж, їх термін служби перевищує 5 років. Мінусом даного виду протезування можна назвати тільки високу ціну. Але враховуючи якість та довгий термін носіння, цей фактор може оправдатись.

Знімні моделі хороші тим, що їх можна замінити, ви можете встановити тимчасовий протез з доступних варіантів, а після перейти на більш досконалий. У клініці Діамант в Тернополі для вас підберуть оптимальний варіант за доступною ціною.

Як підібрати комфортний спосіб зубного протезування?

Установка знімних протезів набагато менш травматична, в порівнянні з незнімним протезуванням. У клініці проводять 4 основних етапи:

  • Підготовчий – відбувається первинна консультація клієнта. Дантист оцінює загальний стан здоров’я, наявність власних зубів, варіанти їх лікування, рекомендує оптимальний вид зубного протезування.
  • Після чого стоматолог робить гіпсовий зліпок ротової порожнини. Він необхідний для виготовлення протеза, який буде оптимально відповідати анатомічним особливостям конкретного пацієнта.
  • Безпосередньо перед установкою протеза проводиться санація ротової порожнини, обробляються опорні зуби;
  • Останній етап включає примірювання готового зубного протезу. Він повинен підходити ідеально і не приносити дискомфорту.

При використанні знімних протезів, пацієнтам рекомендовано відвідувати стоматолога на регулярній основі для очистки та перевірки стану ротової порожнини.

Як відбувається догляд за знімними зубними протезами?

Щоб зберегти первинний вигляд знімних протезів і продовжити термін їх експлуатації потрібно насамперед відвідувати регулярно стоматолога. Знімні зубні протези потрібно потрібно регулярно чистити за допомогою м’якої щітки і спеціальної пасти. Перед тим як вставити зубні протези, потрібно очистити ясна, язик і піднебіння м’якою зубною щіткою. Завдяки цьому відбувається циркуляція крові у тканинах і видаляється зубний наліт. Також важливим правилом є те, щоб пацієнт висушував повністю зубні протези. Коли ви їх знімаєте кладіть їх в водний розчин. Після кожного прийому їжі протез потрібно промивати у теплій воді для того, щоб забрати лишню їжу та поміщати в розчин антисептика. Потрібно пам`ятати, що зубні протези це досить ламка конструкція і варто бути дуже обережним під час їх використання. Заборонено класти протези у гарячу воду, це може призвести до деформації конструкції.

Також багатьох пацієнтів цікавить, як скоріше звикнути до знімних зубних протезів. Для кожного це відбувається індивідуально, але першим відчуттям для всіх це буде сильний тиск імплантів. Але до цього можна швидко звикнути і приблизно через 14-30 днів пацієнти відчувають повне привикання.

Регулярний догляд гарантує максимальний строк служби конструкцій, до того ж вам не доведеться витрачатися на ремонт знімних зубних протезів.

Фахівці клініки Діамант подбають про те, щоб період звикання зайняв мінімум часу і ви змогли швидше оцінити всі плюси знімного протезування і повернутися до звичного життя!

Скільки коштує знімний зубний протез?

Прогресивні технології роблять неймовірні речі. Ціна протезування зубів залежить від стану ротової порожнини пацієнта. Сучасні матеріали і технології дозволяють виконати процедуру швидко, якісно і головне безболісно. У стоматологічній клініці Діамант зубне протезування відбувається із застосуванням передових технологій, а якісні протези неможливо відрізнити від натуральних зубів. Якщо ви хочете мати привабливий вигляд та найкрасивішу посмішку, наші професіонали зроблять це за найнижчими цінами в Тернополі. Ми працюємо, щоб наші пацієнти були задоволені результатом на всі сто!

Post author
Покиданець Ігор Петрович

Директор клініки / Головний лікар